Warm, Modern Design Gives This Rehabilitation Center a Park-Like Atmosphere

Posted by on Nov 10, 2017 in Featured Artists and Inspirations
Warm, Modern Design Gives This Rehabilitation Center a Park-Like Atmosphere

The exam room shown in this photo belongs to Salem Heath Rehabilitation Center in Salem, Oregon. The rehabilitation center moved to a new location in 2010. The design team at Scott Edwards Architecture worked with the hospital administration to develop a site plan and building that was responsive to concerns expressed during several community outreach sessions.

Healing Images Ad

Park-Like Environment

The new location happens to be a former school. When the new rehab center was built, it was important to the community to preserve the park-like environment of the former school.

Several months were spent working closely with the healthcare staff to develop a design that fit within the constraints of the site’s master plan, while still providing the best possible experience for patients and caregivers.

The final design of the two-story, 34,000-square-foot building answer’s the CEO’s request for a “sculpture in a park.” The dramatic, modern design and warm finishes are evident throughout.

Design Details that Support Patients

The building provides opportunities to challenge and also support patients during their time receiving therapy. Even the smallest details were considered in design, including dual-height handrails, multiple areas for respite (including wood benches created from the trees removed from the site), fatigue-resistant gym floors, and floor patterns that can be used in gait training.

Project Team

Architecture: Scott Edwards Architecture
Interior design: Scott Edwards Architecture
Contracting: Turner Construction Co.
Construction: Turner Construction Co.
Civil: Harper Houf Peterson Righellis Inc. (HHPR)
Structural: KPFF Consulting Engineers
Geotechnical: GeoDesign Inc.
Landscape architecture: 2.ink Studio
Pool consultant: Counsilman-Hunsaker
Arborist: The Pacific Resources Group


Photo Credit: ECKERT & ECKERT PHOTOGRAPHY

Source: https://www.healthcaredesignmagazine.com/projects/specialty-projects/photo-tour-salem-health-rehabilitation-center/#slide-4

Share this! Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Marie-Wikoff_Banner_6-6-16