Cancer Survivors, Current Patients and Family Members Advise on Design

Cancer Survivors, Current Patients and Family Members Advise on Design

A patient advisory group of cancer survivors, current patients, and family members informed much of the design for the University of Wisconsin Cancer Center at ProHealth Care in Waukesha, Wisconsin. The healthcare center recently caught the attention of Healthcare Design Magazine’s 2017 Design Showcase Awards when it was given honorable mention for delivering on design in numerous ways.

Healing Images Ad

The hospital administration’s goal for the design was to reduce monotony and support patients throughout their journey. With that in mind, they put together the patient advisory group made up of cancer survivors, current patients, and family members. The patient advisory group elected to include peaceful environments and outdoor spaces for both patients and staff that take advantage of the scenic location. Three examples of such are listed below.

Infusion Room:

Infusion spaces offer patients control over their environment, including access to fresh air via operable windows and the ability to go directly outside to a private garden. Craig Dugan Photography

Infusion spaces offer patients control over their environment, including access to fresh air via operable windows and the ability to go directly outside to a private garden.
Craig Dugan Photography

Infusion spaces like the one shown in this picture allow patients control over their environment, including access to fresh air via operable windows and the ability to go directly outside to a private garden.

Illusion Wall

Dynamic materials and finishes provide visual diversity and appear differently depending on the time of day and angle at which they're viewed. Craig Dugan Photography

Dynamic materials and finishes provide visual diversity and appear differently depending on the time of day and angle at which they’re viewed.
Craig Dugan Photography

Another thoughtful feature is the wall that connects two sides of the building. The materials showcase changing colors as one passes by and change depending on the time of day. It offers visitors a constantly changing landscape.

Design Credit

The design was done by CannonDesign. The The $72 million, 162,000-square-foot ambulatory care building completed in October 2015.


Sources: 

HEALTHCAREDESIGNMAGAZINE.COM

Photography Credits: 

CRAIG DUGAN PHOTOGRAPHY

BJORG MAGNEA ARCHITECTURAL AND INTERIOR PHOTORAPHY

Share this! Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Marie-Wikoff_Banner_6-6-16